Úkoly


Věcné rejstříky - (některé) úkoly podle témat
Abecední seznam úkolů

Vyhledávání

Pole "Název nebo popis" vyhledá všechny úkoly, v jejichž textu je hledané slovo.
Kombinace "Všechny úkoly" a "Podle názvu" vypíše abecední seznam všech úkolů v databázi.










Seřadit:



Kategorie:








Nové hledání

Nalezené úkoly

kódnázevhodnocení
V0305-1-D-(2,3,4) VAŘENÍ Za každé podařené jídlo 10S
Za vlastní specialitu 30S
= max. 340S
Umění dobře uvařit je vlastnost ceněná nejen na expedici, ale i v běžném životě, a po dobrém kuchaři je poptávka v celém světě. Toto umění se dobře uplatňuje také tam, kde žádné hospody, bufíky ani McDonaldi nejsou, tedy ve volné přírodě nebo naopak v cizině, kde zase někdy není na vše dostatek financí.
Foglar požadoval od svých hochů, aby se už před táborem naučili něco z tohoto umění a my použijeme stejného přístupu. Tvým úkolem bude tedy doma se naučit uvařit ze syrových surovin (nikoliv pytlíkových polootvarů):

3 různé polévky (např.: bramborová, hrachová, čočková, gulášová zeleninová, česneková )
3 různé omáčky (např.:koprová, rajská, houbová, okurková)
3 různé přílohy (např.:knedlíky houskové nebo bramborové, brambory (kaše), luštěniny, rýže)
3 bezmasá jídla (např.květák, bramborový guláš, dušená zelenina, těstoviny, palačinky, bramborák, lečo, sojové maso, vajíčka na různý způsob)
3 masitá jídla (např.guláš, sekaná, karbanátky, rizoto, vepřová pečeně, smažený, nebo přírodní řízek),
3 pomazánky (např.: tvarohová, sýrová, rybičková, vaječná, masová)
3 zeleninové saláty (např.okurkový, rajčatový, zelový, hlávkový, paprikový)

Každé podařené jídlo nebo salát je důkazem, že jej umíš udělat a získáváš 10S.

Recepty z obrovské kuchařské literatury jdou do statisíců, ale představa, že se bez receptu nedá nic uvařit, je mylná.
Tvůj trénink v "domácím kursu vaření" by měl vést ke zjištění, že existují základní kuchařské postupy, které jsou stejné, či obdobné pro množství různých jídel pomocí nichž lze úspěšně improvizovat: vaření polévek, omáček, vaření brambor, luštěnin, těstovin a rýže, pečení, dušení, smažení, restování, rožnění, grilování, krájení zeleniny a příprava zálivek.
Schopnost improvizace umožňuje totiž vařit z toho co je a nikoliv z toho co vyžaduje předpis. Právě takové situace mohou vznikat při expedicích v cizině, kde se nemusí sehnat suroviny nebo polotovary, na které jsme zvyklí doma.
Vypracuj na základě získaných zkušeností dále svoji originální "vymakanou" specialitu "šéfa kuchyně" a získáš dalších 30S. Při splnění všech úkolů můžeš získat až 240S.