kód | název | hodnocení |
---|---|---|
V0305-3-J-(2,4) | VAŘENÍ NA PUŤÁKU | Seznam potravin a jejich parametrů = 20S Sestavení týdenního jídelníčku = 30S Odzkoušení jídla v terénu = 10S |
Přečti si V0201-3 Expediční vaření (eintopf). Zatímco na táboře i doma je správnější vařit z čerstvých surovin na puťáku s sebou neseme omezené množství paliva a máme málo času. Přes den se vařením nezdržujeme a vaříme pouze ráno a večer. V této situaci jsou velice výhodné tzv. instantní potraviny u nichž stačí přivézt vodu k varu a "pytlíkový polotovar" do ní vysypat, chvíli počkat a je hotovo. Dnes existuje velký sortiment instantních polévek, nudlí, omáček, bramborových a jiných kaší, ale i čajů. Tyto přílohy v kombinaci s konservou umožní připravit teplé jídlo do 10 min. Vedle toho existují polotovary "předvařené", které vyžadují vařit většinou 10 min. Patří sem většina polévek, předvařený hrách, čočka, fazole, rýže, běžné těstoviny. Tvůj úkol: Navštívit obchod a prostudovat a zapsat nabídku vhodných "puťákových" potravin z hlediska doby vaření, ceny a energetické hodnoty (KJ - kilojoulů). Zahrň i další potraviny studené kuchyně jako chléb, čokoládu, sýr, máslo atd. - 20S. Sestavit týdenní jídelníček pro denní energetický výdaj 15 tisíc KJ. To odpovídá 10ti hodinovému pochodu s batohem - 30S. Prakticky v terénu odzkoušet přípravu bramborové kaše - 10S, instantních nudlí - 10S, instantní polévky - 10S, krupicové kaše -10S |
||