Úkoly


Věcné rejstříky - (některé) úkoly podle témat
Abecední seznam úkolů

Vyhledávání

Pole "Název nebo popis" vyhledá všechny úkoly, v jejichž textu je hledané slovo.
Kombinace "Všechny úkoly" a "Podle názvu" vypíše abecední seznam všech úkolů v databázi.










Seřadit:



Kategorie:








Nové hledání

Nalezené úkoly

kódnázevhodnocení
V0405-2-D-(2,4) MASO (pro pokročilé) Dohromady za všechny úkoly 425 S
Pokračujeme v naší přípravě pro situace přežití, tentokrát na téma zpracování syrového masa. Tento úkol navazuje na úkol V0305 –4 nebo na V0303 –4.

Tak jako lze všude na světě sehnat mouku, tak podobně tomu je i se syrovým masem. Maso můžeš ulovit nebo koupit na všech tržnicích světa. Většinou však pro tepelnou úpravu neupravené a třeba ještě v živé podobě. A co v takovém případě? Jak se dostat od živé slepice nebo králíka k masové porci v ešusu nebo na talíři? Jestliže máš být připraven na všechny situace, musíš se tohle naučit !!!.
<>br Tvůj první úkol:
S problematikou zpracování neupraveného zvířete uloveného nebo koupeného se seznámit pomocí příruček, (F.A. Elstner Zálesácká kuchyně, J. Wiseman: Příručka jak přežít , Svojtka: Jak přežít v přírodě –příručka a v mnoha dalších), nebo starých kuchařek, ale hlavně prakticky okouknout příslušné postupy u zkušené babičky, známého rybáře, řezníka nebo myslivce nebo nějakého světoběžníka či cestovatele:

1) zpracování ulovené ryby: odstranění šupin, porcování, filetování: koukání 20 S, vlastní provádění: 30 S
2) “ bourání masa „ (zabijačka): koukání: 40 S , alespoň částečné vlastní provádění: 60 S
3) terminologie jednotlivých druhů masa: hovězího, vepřového, telecího, skopového: 30 S (co je to svíčková, kýta, krkovička, hovězí zadní ……)
4) „rušení zvěřiny“: odstranění kůže, chlupů, peří, vyvržení vnitřností koukání : 40 S, vlastní provádění 60 S.
Naše tělo je biologicky uzpůsobeno k pozření syrového masa, ale tepelná úprava jako lidský vynález řeší zlepšení chuti, chrání před infekcí a působí pozitivně psychologicky.

Tvůj druhý úkol :
Odzkoušet samostatně v terénu následující tepelné úpravy masa:
1) vařením 15 S
2) opékáním 15 S
3) dušením 15 S
4) grilováním 15 S
5) pečením v polní troubě (20 S), v alobalu (15 S) , v Setonově hrnci (25 S)
6) uzením ve venkovní udírně 25 S

Tento úkol lze plnit i na táboře za předpokladu, že tepelnou úpravu budeš provádět osobně a sám, případně uděláš školení ostatním.