kód | název | hodnocení |
---|---|---|
V0504-3-D-(2,4) | INSTANTNÍ VAŘENÍ | za eintopf - polévku 10S za eintopf - kaši 10S za eintopf - těstoviny 10S za eintopf připravený v přírodě - trvale vždy 2S |
O instantním vaření jsem již jednou psal v úkolu V0201-3 – Expediční vaření, jako o úkolu jednorázovém. Nyní tuto problematiku rozšiřujeme o nové „vychytávky„, podle mého názoru praktické a důležité právě při expedičním, nebo víkendovém vaření na výpravách. Základním požadavkem, na němž instantní vaření spočívá, je uvařit vroucí vodu, kdy po přidání ingrediencí a jejich nabobtnání je jídlo hotové. Vodu uvaříš samozřejmě na ohni, rychle na lihovém, plynovém nebo benzinovém vařiči, můžeš ji ale třeba získat i od pořadatele nějaké akce, nebo pokud jsi v civilizaci (chalupa, noclehárna, bydlení hotelového typu), kde nechceš utrácet za restauraci (např. v zahraničí), můžeš ji snadno získat z varné konvice, pomocí ponorného vařiče nebo na sporáku. Důležitým poznatkem je skutečnost, že řada plastikových, potravinových obalů (od Ramy, hořčice, tuků apod.) horké vodě odolá a tím pádem získáváš celou paletu velice lehkého nádobí, které umožňuje připravit jídlo do několika misek. V situaci, kde se váha nesené výzbroje stává kritickou záležitostí, je klasický ešus objemný a těžký a lze jej s výhodou (i finanční) nahradit nerezovým hrnkem. To ovšem neplatí na stabilním táboře! Výhodou instantního vaření je mytí nádobí: nic není připečeno, zbytky jídla lze vypláchnout nebo vytřít. Můj praktický výzkum ukázal, že „eintopf“, tedy jídlo z jednoho hrnce, může být velice tvůrčí záležitostí , protože mixování instantní potraviny (instantní polévka, bramborové či jiné instantní kaše, instantní nudle, instantní rýže a zřejmě v budoucnu leccos dalšího) s dalšími ingrediencemi vytváří doslova nepřebernou paletu možností a chutí. Tak do jakékoliv instantní polévky lze přidávat jakoukoliv směs zeleniny čerstvé (jemně pokrájené), sušené, zmrazené, sterilované, podušené, pokrájené vařené brambory, vařené sojové maso, pokrájenou uzeninu, upečené maso, uvařené držky a jiné vnitřnosti , vejce na tvrdo, zeleninovou nebo masovou sekanou, upečenou nádivku, pokrájený chléb nebo pečivo, masovou konzervu (pozor, některé konzervy vyžadují tepelnou úpravu, některé ne), a tak dále a tak dále. Polévku lze libovolně zahušťovat instantní bramborovou kaší až do kašové konsistence. Z celé řady instantních kaší je výhodná zejména kaše bramborová. Např. v horké vodě lze ohřát umyté párky, přendat je do plastikové misky a horké vody bezprostředně využít pro přípravu bramborové kaše jako přílohy. Totéž lze udělat s vepřovou nebo jinou konzervou, kde se maso stane po zamíchání součástí kaše. Krupičné, rýžové a další kaše jsou výhodné pro sladká jídla, skýtající opět nepřeberné množství ingrediencí: kakao, čokoláda, mleté ořechy,mletý mák, jamy, tvaroh, jogurty, ovoce, kompoty. Upražené vločky (V0112-4-J Hlad), různá müsli, ale i rozdrcené vánoční cukroví, nebo dětské piškoty mohou v čaji, mléce, kakau po dochucení medem, jamem, čokoládou, mletými ořechy, smetanou vytvořit zcela originální, kaloricky vydatnou stravu. Podobně instantní těstoviny skýtají možnost sladké i slané úpravy, kde se fantazii rovněž žádné meze nekladou. Pocit, že tento způsob stravování připomíná naše vepřové příbuzné, je vyvážen nespornou výhodností právě při expedičním stravování, kde jde o výkon za pochodu a rychlost spíše než o kulturu stravování. Závěrem: Vařící souprava založená na nerez hrnečku s uchem o obsahu 750 ml, která dále obsahuje: vařič podle V0310-1-J (Survival cooking set), alobal, prkénko průměru 10 cm, 3 plastikové obaly od hořčice průměru 10 cm, pevný líh, svíčku, lžíci, sirky, sůl, instantní sladidlo, čaj, kořenící směs, masox , olej, kelímek na pití, zavíčkovaná silnějším alobalem (poklička) váží pouhých 400g, což je poloviční váha oproti soupravě podle V0403-2-J (Brašna poslední záchrany). Tvůj úkol: doma odzkoušej eintopf na bázi polévky (10 S), kaše (10 S) a těstovin (10 S) a za každý eintopf uvařený mimo domov venku nebo uvnitř si dlouhodobě připočítávej 2 S. Tento úkol při poučení a opatrném zacházení s horkou vodou mohou pod dohledem provádět i vlčata a světlušky. |
||